A díjazott termékek kategóriái:
- Húskészítmények
- Pékáruk
- Tejtermékek, tejitalok
- Fűszerek, szószok
- Gyorsfagyasztott termékek
- Édesipari termékek
- Snackek, nassolni valók
- Félkész és készételek
- Mentes, vegán, vegetáriánus és bio termékek
- Háztartási tisztító szerek
- Háztartási papíráruk
- Bőr- és hajápolási termékek
- Babaápolási termékek
- Mentes, vegán és bio szépségápolási termékek
Az év sajátmárkás terméke verseny zsűritagjai:
- Ács Dóra, Store Insider, főszerkesztő
- Dr. Horacsek Márta Otília, NNGYK Élelmezés és Táplálkozás Módszertani Osztály, osztályvezető
- Gönci Beáta, Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség(CSAOSZ), főtitkár
- Szegedyné Dr. Fricz Ágnes, egyéni vállalkozó, független élelmiszerlánc tanácsadó
- Dr. Szigeti Tamás, Bálint Analitika Kft., stratégiai igazgató
- Talián Izabella, Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), főosztályvezető
- Ungi Zsófia, NielsenIQ, Retail Vertical - Customer Succes Leader
- Vörös Attila, Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ), ügyvezető igazgató
A sajátmárkás termékek versenyének eredményeit ITT tekinthetik meg.
A díjkiosztó ünnepséget egy, a sajátmárkás termékekkel kapcsolatos, „Szemléletformáló specialisták” címmel kerekasztal beszélgetés követte, amelyet Dr. Némedi Erzsébet az Expedit Nodum Ügynökség alapítója és vezetője moderált. A kerekasztal beszélgetésben cégünket Dr. Szigeti Tamás János stratégiai igazgató képviselte, aki többek között arról beszélt, hogy a XX. század végétől kezdődően folyamatosan nő az élelmiszerek bizonyos összetevőivel szembeni intolerancia, allergia. Ennek okai között minden bizonnyal a felgyorsult életvitel, a környezeti elemekből az ember szervezetébe kerülő nem-kívánatos anyagok, genetikailag örökölhető élettani sajátosságok lehetnek.
Mindemellett napjainkban folyamatosan nő azon élelmiszerfogyasztók száma is, akik „reform” táplálkozási célokkal igyekeznek elkerülni néhány, nem feltétlenül allergén élelmiszer-összetevő fogyasztását.
E jelenségek komoly feladatot jelentenek az élelmiszereket előállító cégek számára, hiszen a „mentes” élelmiszerek gyártása során számos olyan összetevő kihagyására kényszerülnek, amelyek eredetileg az adott élelmiszer alapvető komponensei voltak.
A COVID járvány időszakában szerfelett izgalmas témával találkozott, amelyet referált, tudományos szakfolyóiratokban közzétett dolgozatok is megerősítettek. A COVID kórokozójára vonatkozó érzékenység és a szénhidrát-fogyasztás vélhető összefüggéseire utalt. Elmondása szerint a járvány idején kimutatták, hogy a kórosan elhízott állapot, és/vagy a nagymennyiségű szénhidrát-fogyasztás növelte a koronavírussal fertőződés valószínűségét. Az emberi szervezetben ugyanis egy bonyolult szerkezetű vérnyomásszabályozó rendszer működik, amelynek fontos elemei a cukorszintet s szabályozó inzulin és az ún. angiotenzint módosító enzim (ACE – angiotensin converting enzyme). A sejtek felületén többek között az ACE-vel való kölcsönhatást ún. ACE-receptorok biztosítják. A kutatók megállapították, hogy a fertőzőképes vírusok, köztük a koronavírus ezeken a receptorokon keresztül hatolt a sejtek belsejébe. A recetorok száma pedig feltűnő összefüggést mutat az élelmiszerekkel bevitt szénhidrátok mennyiségével. Ennek alapján valószínűsíthető, hogy a szénhidrátfogyasztás visszafogásával csökkenthető lenne a vírusfertőzések gyakorisága.
Ezen túlmenően érdemes néhány gondolatot vetett fel a szénhidrát-féleségek, különös tekintettel a táplálkozással felvett cukrok élettani hatásairól. Szigeti Tamás elmondta, hogy táplálékkal felvett szőlőcukor (glükóz) feleslege a vérárammal az izmokba és a májba jutva glikogénné alakul, amely éhezéskor, vagy hirtelen erős fizikai terhelés esetén szőlőcukorrá alakul vissza, és fedezi a szükséges energiát. A gyümölcscukor (fruktóz) feleslege szintén a vérérammal a májba jutva nem glikogénné alakul, hanem a májsejtek trigliceridekké (zsírokká) alakítják. A szőlőcukor túlzott felvétele egyértelműen a máj elzsírosodásához, később, az ún. nem-alkoholos zsírmáj tünetegyüttest (non-alcoholic fatty liver syndrome) idézheti elő.
Mondanivalójának összegzéseként javasolható, hogy a „mentes” élelmiszerek - főként az édes italok - előállításánál célszerű lenne a fruktóz tartalmú folyékony cukrok (izoszörpök) felhasználását mellőzni, vagy legalább visszaszorítani.
A Bálint Analitika Kft. független, akkreditált laboratóriuma örömmel nyújtana segítséget a fruktózmentes, vagy fruktóz-szegényített élelmiszerek vizsgálatához, a mentesség igazolásához, hiszen a laboratórium évek óta vizsgálja - többek között - az élelmiszerek cukorösszetevőinek minőségi és mennyiségi jellemzőit is.
A rendezvényről készült fotóink itt megtekinthetők: