Az élelmiszerek, takarmányok és számos iparcikk forgalomba hozatala elképzelhetetlen a csomagolása nélkül. A csomagolás több fontos funkciót tölt be, különösen a termékek előállítása, szállítása, értékesítése és felhasználása során. Tekintsük át a csomagolások fontosabb funkcióit:
1. Védelmi funkció
- A termék fizikai védelme: Megóvja a terméket a mechanikai sérülésektől (ütés, nyomás, rázkódás).
- A termék védelme a környezeti hatásoktól: Védi a terméket a nedvességtől, fénytől, hőtől, oxigéntől, porral vagy szennyeződésekkel szemben.
- A termék védelme a fertőző mikrobiológiai hatásoktól (élelmiszerek, takarmányok, kozmetikumok): Megakadályozza a mikroorganizmusok, rovarok vagy rágcsálók bejutását.
- Logisztikai támogatás: A csomagolás megkönnyíti a termékek rakodását, raktározását, szállítását.
- Térkihasználás: Egységcsomagolások révén jobb helykihasználást tesz lehetővé.
- Címkézés: Tartalmazza a termék nevét, összetevőit, használati és tárolási utasításokat, gyártási és lejárati dátumokat (rendeletek szabályozzák).
- Jogszabályi előírásoknak való megfelelés: Különösen élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek esetén előírás a megfelelő információk feltüntetése.
- Vonalkód, QR-kód: Automatizált azonosítást és nyomon követést tesz lehetővé.
- Megjelenés: A csomagolás megjelenése (szín, forma, dizájn) hatással van a vásárlói döntésekre.
- Márkaépítés: Segíti a márka azonosítását, figyelemfelkeltő funkció.
- Reklámhordozó: A csomagolás reklámeszközként is működik a boltok polcain.
- A csomagolás gyakran megkönnyíti a termék használatát (pl. adagolófejek, kiöntők beépítésével).
- Újra-zárható csomagolás a frissesség megőrzésére és a pazarlás elkerülésére (pl. zipp-záras zacskók, csavarmenetes kupakok).
- Újrahasznosíthatóság: A környezetbarát csomagolás egyre fontosabb (reciklálás).
- Minimális anyagfelhasználás: A túlcsomagolás elkerülése.
- Lebomló anyagok: Biológiailag lebomló vagy komposztálható csomagolások használata.
A Bálint Analitika Kft.-t Dr. Szigeti Tamás János stratégiai igazgató képviselte, aki a független Bálint Analitika Kft. akkreditált laboratóriumában is vizsgált, poli- és perfluorozott alkil vegyületek (PFAS - polyflourinated alkyl substances) élettani hatásairól, a környezetre és az élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásairól tartott előadást „Per- és polifluorozott vegyületek (PFAS és PFOS), fluortartalmú csomagolószerek környezet- és élelmiszerbiztonsági összefüggései” címmel. Az előadás PDF változata ITT tekinthető meg.
A konferencián készült képeinket alább tekinthetik meg.