Csomagolástechnikus Szakmai Nap az Óbudai Egyetemen

2025.06.03.

A csomagolással kapcsolatos szakmai rendezvényt a az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezettechnikai Kara és a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) közös szervezésben bonyolította le. A rendezvény résztvevőit Dr. habil. Koltai László a Rejtő Kar dékánja, Tóth Gábor a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület és a Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezetője köszöntötte. A konferenciára a Bálint Analitka Kft. is meghívást kapott.

Az élelmiszerek, takarmányok és számos iparcikk forgalomba hozatala elképzelhetetlen a csomagolása nélkül. A csomagolás több fontos funkciót tölt be, különösen a termékek előállítása, szállítása, értékesítése és felhasználása során. Tekintsük át a csomagolások fontosabb funkcióit:

1. Védelmi funkció
  • A termék fizikai védelme: Megóvja a terméket a mechanikai sérülésektől (ütés, nyomás, rázkódás).
  • A termék védelme a környezeti hatásoktól: Védi a terméket a nedvességtől, fénytől, hőtől, oxigéntől, porral vagy szennyeződésekkel szemben.
  • A termék védelme a fertőző mikrobiológiai hatásoktól (élelmiszerek, takarmányok, kozmetikumok): Megakadályozza a mikroorganizmusok, rovarok vagy rágcsálók bejutását.
2. Tárolás és szállítás elősegítése
  • Logisztikai támogatás: A csomagolás megkönnyíti a termékek rakodását, raktározását, szállítását.
  • Térkihasználás: Egységcsomagolások révén jobb helykihasználást tesz lehetővé.
3. Kommunikációs funkció (rendeletekben szabályozott jelölés hordozása)
  • Címkézés: Tartalmazza a termék nevét, összetevőit, használati és tárolási utasításokat, gyártási és lejárati dátumokat (rendeletek szabályozzák).
  • Jogszabályi előírásoknak való megfelelés: Különösen élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek esetén előírás a megfelelő információk feltüntetése.
  • Vonalkód, QR-kód: Automatizált azonosítást és nyomon követést tesz lehetővé.
4. Marketing és értékesítés támogatása
  • Megjelenés: A csomagolás megjelenése (szín, forma, dizájn) hatással van a vásárlói döntésekre.
  • Márkaépítés: Segíti a márka azonosítását, figyelemfelkeltő funkció.
  • Reklámhordozó: A csomagolás reklámeszközként is működik a boltok polcain.
5. Adagolás, használat és újra-zárhatóság
  • A csomagolás gyakran megkönnyíti a termék használatát (pl. adagolófejek, kiöntők beépítésével).
  • Újra-zárható csomagolás a frissesség megőrzésére és a pazarlás elkerülésére (pl. zipp-záras zacskók, csavarmenetes kupakok).
6. Fenntarthatóság és környezetvédelem
  • Újrahasznosíthatóság: A környezetbarát csomagolás egyre fontosabb (reciklálás).
  • Minimális anyagfelhasználás: A túlcsomagolás elkerülése.
  • Lebomló anyagok: Biológiailag lebomló vagy komposztálható csomagolások használata.
A fenti vázlatos felsorolásból is következik a csomagolással kapcsolatos műszaki, közgazdasági tudományok fontossága, beleértve a csomagoló szerek által okozott élelmiszer- és környezetbiztonsági kérdéseket is.

A Bálint Analitika Kft.-t Dr. Szigeti Tamás János stratégiai igazgató képviselte, aki a független Bálint Analitika Kft. akkreditált laboratóriumában is vizsgált, poli- és perfluorozott alkil vegyületek (PFAS - polyflourinated alkyl substances) élettani hatásairól, a környezetre és az élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásairól tartott előadást „Per- és polifluorozott vegyületek (PFAS és PFOS), fluortartalmú csomagolószerek környezet- és élelmiszerbiztonsági összefüggései” címmel. Az előadás PDF változata ITT tekinthető meg.

A konferencián készült képeinket alább tekinthetik meg.
Csomagolástechnikus Szakmai Nap 2025