2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00234

A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00234 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2020-1.1.2-PIACI KFI pályázati program finanszírozásában valósult meg.

Kedvezményezettek neve
Konzorcium vezető: BÁLINT ANALITIKA Kft.
Konzorciumi tagok:
HAJDÚ GABONA ZRt.,
BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM, DEBRECENI EGYETEM

Projekt címe: Új, hatékony növénykondicionáló szer kutatása toxinok termelődésének visszaszorítására gabonákban, egyéb növényekben, továbbá élelmiszer alapanyagok, állati takarmányok toxinmentesítésére ipari méretű ózont felhasználó technológia fejlesztése.

Támogatás összege: 799.550.000 Ft

Támogatás mértéke: 68,99 %

A projekt megkezdésének dátuma: 2021. szeptember 1.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024. augusztus 31
.

Projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00234

A projekt tartalmának bemutatása:

A teljes nemzetgazdaságot súlyosan érinti a kenyérgabonák időjárás okozta toxin szennyeződése, amely a gabonák megsemmisítéséhez vezet. Nemzetgazdasági érdek tehát az egészséges és gazdaságilag veszteségmentes növények termesztése, előállítása, illetve belföldi és külföldi értékesítése egyaránt.
A projektben egy technológia és ehhez kapcsolódó komplex szolgáltatás fejlesztése valósul meg fertőzött gabonák toxin és kártevő mentesítésére, illetőleg a fertőzés megelőzésére.
A jelenleg forgalomban lévő kapszaicin vegyület beszerzése több milliós tétel. A célnak megfelelő szintézis kidolgozása során minimalizálva lesz a drága segédanyagok használata, kerülve a felesleges származékképzést, továbbá nagy hangsúlyt fektetve az atomhatékony reakciók kiválasztására, az energiafelhasználás csökkentésére, valamint a fenntarthatóság biztosítására.
A konvencionális termesztés technológiákkal szemben az allelokemikáliák alkalmazásán alapuló integrált növényvédelmi technológia alkalmas lehet már emelt szintű, magasabb követelményrendszert megfogalmazó integrált növényvédelmi technológiai rendszerek meghonosítására, amely során lehetőség lesz a hasznos élő szervezetek kímélésére.
A piacon jelen lévő szereplőkkel szemben a szolgáltatás proaktív és preventív választ kíván adni a problémára. A kifejlesztett technológiákra (kapszaicin költséghatékony szintetikus előállítása és ózonos gabonafertőtlenítés) mutatkozó piaci igény biztosítja a tervezett szolgáltatásaink életképességét. A pályázatban felvetett problémakör nem csak Magyarország élelmiszeriparát érinti, hanem a világon köztudott nehézség, ezért a kutatás nemzetközi jelentőséggel bír.
A konzorciumvezető BÁLINT ANALITIKA Kft. Magyarország egyik legnagyobb szakmai tapasztalattal rendelkező és egyik legismertebb kémiai és orvosdiagnosztikai laborja, amely számos eredményes kutatási projektben vett már részt.